Saturday, January 15, 2011

UPS Sudah Tiba!!! (dan dengan sedikit saspens...)

Ini serius paling lama aku pause blogging... hahaha! Banyak kot nak tulis, tapi takpe la aku tulis sikit2 dulu...

Cerita bermulanya dari................. aiseh, dah lupa pulak. Lantaklah, aku start dari tengah terus je la.


Lepas pertandingan math tu, kehidupan aku berjalan macam biasa, nothing special. Lepas tu, ada satu hari Che Sah(lecture math) suruh aku ambik hadiah pertandingan math tu. Aku pulak kena pergi Dewan Kuliah, ada perjumpaan budak2 yang dapat A dalam paper Kimia untuk PSPM hari tu. So, aku mintak la Luqman, salah sorang member yang join pertandingan math hari tu.

Eh, sebelum tu ada citer lagi...

Lepas Che Sah suruh ambik hadiah tu, aku ingat nak suruh budak perempuan yang tolong ambikkan. Tapi, macamana aku nak contact depa? So, kebetulan la aku nampak Khairi(member kuliah). Aku pun mintak nombor Liyana, sebab depa satu kelas, mesti ada nombor tepon punya.

Aku pun message Liyana, suruh ambikkan hadiah tu. Tapi tengok2, semua perempuan yang join math tu dapat A dalam Kimia PSPM. Last2, aku mintak Luqman ambikkan.

---------------------------------------------------

Dapat je nombor tepon Liyana, aku main2 sms dengan dia. Macam2 lah sembang dengan dia ni, sembang apa ntah aku pun dah lupa. Dia ngan Hafizah dapat 4 flat, Seha ngan Mal dapat 3.9, boleh tahan jugak depa ni ya...

Lepas tu, aku mintak add facebook dia. Terkejut aku bila tengok dia pun duduk kat Taiping, tapi agak jauh la dari rumah aku.


Selang beberapa hari, aku on facebook pastu tengok Seha add aku. Pastu sembang2 la dengan dia, mintak nombor tepon. Yang Seha ni pulak rupa2nya ex student Sekolah Taayah kat Ipoh tu waktu form 3. Kirenye kitorang patut dah kenal awal2 dah pun, cuma tak diizinkan.

---------------------------------------------------

Tanggal 10 Januari 2011, tibalah masa untuk menghadapi UPS(Mid Sem Test). Dengan berbekalkan ulangkaji selama satu setengah hari, aku mengharungi dugaan tersebut.

Untuk paper Fizik, aku kantoi bab 3. Soalan apa ntah tanya, sama ada soalan tu sendiri yang pelik atau aku yang kurang latihan. Tak pernah pulak tengok soalan macam tu.

Ok, sekarang masuk bahagian saspens untuk kisah kali ni. Paper math bermula, aku suka jawab soalan math sebab waktu jawab tu rasa macam main puzzle je. Dalam tengah2 syok jawab tu, aku terdengar lecturer terjerit2 "Angkat! Angkat!". Hoh?! Angkat apa pulak ni. Dengan pantas, aku nampak lecturer lain meluru ke belakang. Aku toleh ke belakang, dan nampak ada budak pengsan!

Lecturer semua dah gelisah dah. Depa pun nak angkat budak tu, tapi yang peliknya nak angkat sekali dengan kerusi lagi. Tanpa, membuang masa, SHAH JAHAN COMES TO THE RESCUE!!! Didukungnya budak tu terus bawak pi kelas sebelah. Macam drama je aku tengok. Owh lupa, Shah Jahan ni nama lecturer yang jaga exam kat situ.

Habis exam, aku tanya Nad kat belakang aku sape yang pengsan tadi tu. Terkejut beruk mak ye aku, rupa2nya yang pengsan tu....

SI DIA!!!!!!!!!!!!

What the heck?! Apsal la pulak si dia ni yang pengsan? Tapi yang peliknya, perasaan aku waktu tu macam nak marah kat si dia je.

Oh sebelum tu nak kabor, waktu jamuan untuk budak 4 flat, aku ternampak si dia. So, that means yang dia pun dapat 4 flat. Sejak hari tu, aku anggap dia macam saingan aku je, dah tak admire si dia dah. Mungkin sebab tu kot aku rasa marah kat si dia, aku baru ingat nak kalahkan dia fair and square. Tapi, benda ni si dia tak tau pun, biarlah ianya menjadi rahsia...


---------------------------------------------------

Bila tengok si dia pengsan waktu tu, aku teringat waktu PMR dulu. Waktu first day exam tu, aku dapat tanda yang aku akan pening kuat satgi. Aku dah gelabah dah. Taktau nak buat macam mana.

Waktu nak start exam tu, waktu tu paper BM, seperti yang dijangka, aku rasa pening yang amat sangat. Jawab pun ala kadar je. Bila nak masuk paper kedua, aku dah tak boleh dah. Aku kiok kat situ jugak, sebelum masuk dewan peperiksaan lagi.

Semua cikgu dah gelabah dah waktu tu tengok aku. Depa angkat aku gi bilik guru. Tanpa membuang masa, depa bawak aku gi klinik. Doktor kata aku ok je.

Eh, jangan pelik pulak... aku half-conscious kot waktu. Itu pasal la aku boleh ingat apa yang berlaku. Lepas pi klinik, aku datang jugak ke dewan exam. Waktu tu BM kertas 2. Untuk bahagian esei, aku buat sampai takat isi terakhir je, tak sempat buat penutup. Yang bahagian novel tak buat langsung. Yang tensennye, pengawas tu sengaja taknak bagi masa tambahan kat aku.

Last2 aku dapat 7A 1B PMR dan B tu ialah BM... hahaha!


Sunday, December 12, 2010

Dup Dap Dup Dap

Hei ape da... untuk hari ni je dah 2 kali aku tukar template. Last2 pilih template yang ni jugak sebab ringan + sejuk mata memandang.

Start Jumaat semalam sampai Ahad esok aku cuti, sekarang ada kat rumah ni. First time aku jalan kaki balik rumah(dari simpang stesen minyak). Peluhnya tak terhingga. Takpe la kan, dah lama tak eksersaiss.

Hari ni tak buat apa2 sebab ingin qada tidur. Malam, buat assignment BI. Kalau tak aku join family gi main bowling, tapi aku tolak sebab nak buat benda alah tu. Mata aku bergenang. "Kenapalah aku tolak?! Bukannya lama, kejap je pun! Bapak ko nak rapatkan silaturrahim tu, yang kau tolak apsal?!" bisik hati aku. Ah, malaslah nak cite pasal ni, kang menangis pulak waktu menaip ni.

Owh, lupa... nak cite waktu nak ambik result PSPM hari tu. Waktu beratur nak ambik result tu, pergh... memang tak keruan. Ditambah lagi dengan takde kipas, cuaca panas. Basah lenjun aku time tu.

Sorang2 lalu meninggalkan meja tukang bagi result tu. Ada yang tak kata apa2, ada yang salam2 ngan orang lain ucap tahniah, dan ada jugak yang menjerit macam histeria... adoiyai.

Lepas tu, sampai giliran aku... dup dap dup dap, jantung berbunyi. "22022," aku bagitau nombor matriks aku kat tukang bagi result tu. Dia pun belek2 cari slip aku. Urghhh, cepat le sikit!

Aku pandang atas je waktu tunggu dia cari slip aku. Lepas dia jumpa, aku terus sentap slip tu lalu lari meninggalkannya. "Tahniah" aku dengar orang tu cakap waktu aku nak lari. Eh, tahniah? Apsal dia cakap tahniah? Aku pun tengok slip tu.

4.0

Arrrrrggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Taktau la macam mana nak gambarkan perasaan aku waktu tu. Aku pun lari pi beranda masjid sambil menangis. Dah lega sikit, aku pun tepon mak aku yang baru selesai menunaikan haji dan on the way nak balik.

Agak2 nya mungkin berkat mak bapak aku pergi haji kot. Alhamdulillah.

Monday, November 29, 2010

Math Race!!!

Sori sebab dah lama tak update blog. Bukan apa, sebab baru2 ni tenet kat kolej asik tutup je. Aku dulu ada pernah dengar orang cakap, "tak guna ada komputer kalau takde internet". I'm starting to agree with that... hmmm.

Geram punya pasal sebab tenet kolej asik tutup, aku pun on lah celcom broadband. 20 ringgit seminggu... what the?! Aku on tenet cucuk guna henset sebab takde modem broadband tu. Kalau dah berejam online, kepanasan henset tu dah boleh masak telur dah kot.

Sempena Karnival Pelajar sabtu lepas kat KMPk, aku join Math Race. Oh, sebelum tu aku nak imbas kembali kejap.

Seminggu sebelum Math Race, aku dengan 2 orang rakan aku(Qaiyum n Luqman) memang dah plan nak join Math Race, tapi disebabkan race tu kena ada 4 laki, 4 perempuan, so kami menghadapi sedikit kesulitan.

Selang beberapa hari kemudian, En. Sah(lecturer math) tanya dalam kuliah, sape lagi nak masuk Math Race ni sebab baru ada sorang perempuan yang bagi nama. Tinggal lagi 7 orang. Pastu dia cakap dia dah petik 4 lelaki untuk race ni. Aduss, melepas peluang kami bertiga nak masuk race tu. Pastu En. Sah pun sebutlah 4 nama lelaki tersebut, katanya dia pilih 4 nama ni sebab depa selalu ngantuk dalam lecture.

Rasa seronok ada, rasa nak marah pun ada sebab aku antara 4 orang lelaki tu. What the?! "Oi, bila masa aku ngantuk dalam lecture?!" bisik hati aku. Mungkin sebab aku selalu menguap kot waktu lecture, ah tak kesah la janji dapat masuk race tu.

Alamak, aku sorang je ke yang dapat masuk? Macam mana ngan 2 lagi member aku ni, tak siok la pulak. Waktu nak bagi no IC kat lecturer, dia suruh aku cari orang lain nak ganti 3 lelaki yang asalnya masuk race tu sebab depa ada masuk acara lain. Alhamdulillah, macam rezeki je ni. Aku pun ajak 2 member aku ni. Setel.

Hari Math Race pun tiba...

En. Sah bagitau kena berkumpul dekat Dataran Akademik. Kami pun pergi situ. Sunyi je. Macam takde ape2 event pun. Kami pun duduk sat kat kerusi berdekatan. Lepas tu Hafizah(salah sorang yang masuk Math Race) muncul, dia tanya mana budak perempuan lain. Aik?! Tanya aku pulak? Eh, takkan lah kami 4 orang je yang masuk race ni. Oh, tidak..........!

Lepas beberapa minit menunggu pastu ada pengumuman suruh daftar nama. On the way nak register, aku nampak ada 3 gurls(Liyana, Sihah ngan Mal) datang ke arah kami. Wait a minute, 3 orang? So, mesti la depa ni satu group ngan kami! Wuhuuu! Aku takleh nak bayangkan perasaan aku waktu tu. Hati aku seolah2 berbicara macam ni, "Math race? Bring it on!" Haha... memang 1st time aku semangat macam tu.

Maka, priiiiiiiitttttt..... wisel pun berbunyi! Pertandingan pun bermula...




Sampai sini sajalah nampaknya, mintak maaf cerita tergantung. Tengok la kot2 ada sambungannya nanti. Sambungan dia bukan pasal race tu tapi... ada laaaa...

Oh, esok aku akan ambik result PSPM! Doakan kami semua berjaya ya! Bagi kerajaan pening sikit banyak student cemerlang... hahaha!